Cautare ..

Wednesday, November 14, 2012

Suplimentele nutritive ingrijoreaza FIFA

Cei ce au legatura cu lumea sportului stiu ca suplimentele nutritive faca parte din dieta a multor sportivi.

De curand FIFA a tras un semnal de alarma privind ingrijorarea pe care o are fata de numarul foarte mare de jucatori de footbal ce folosesc suplimente alimentare pentru sportivi, FIFA avertizeaza ca ei riscă sa fie depistaţi pozitiv la testele antidoping ce se fac periodic si inopinant daca folosesc produse neautorizate si neaprobate de un medic nutritionist.

Jiri Dvorak este responsabilul medical al FIFA, si a afirmat ca aproximativ 35% dintre fotbaliştii ce participa in mod regulat la Cupa Mondiala consuma suplimente alimentare in mod regulat, iar in cazul participantilor la CM U-17 şi U-20*ajunge si chiar la 50%.

Dvorak a spus ca mulţi jucatori nu se consulta cu m medic nutritionist, riscand astfel sa ia suplimente nutritive ce contin si substante nepermise si sa fie depistaţi pozitiv la un test antidoping.

Campaniile de marketing ale producatorilor de suplimente pentru sportivi *influenteaza comportamentul nutritional al fotbalistilor si sportivilor in general. Multi sportivi consuma zilnic suplimente alimentare fiind convinsi ca acestea ii vor ajuta sa isi imbunatateasca performanţele. Această convingere nu are la bazează pe nici o dovadă stiintifica indubitabila.

Din punct de vedere statistic 70% dintre tinerii sportivi ce consuma suplimente nu cer sfatul unui specialist în nutriţie.*Dvorak avertizeaza fotbalistii ca risca foarte mult sa fie depistati pozitiv in urma consumului de suplimente alimentare.

E stabilit şi dovedit că numeroase suplimente alimentare sunt contaminate cu substanţe interzise, printre care steroizii anabolizanţi. Este desigur foarte periculos, fiindcă dacă sportivul e controlat antidoping şi ia regulat acest gen de suplimente contaminate, poate fi acuzat de dopaj. De aceea, FIFA le-a trimis un avertisment serios fotbaliştilor, să nu ia suplimente alimentare ce nu au fost aprobate de autorităţile oficiale competente”, a completat Jiri Dvorak.

Dvorak mai spune ca exista dovezi despre unele suplimente pentru sportivi din carne produse in unele tari precum Mexic si China, contin steroizi anabolizanti, interzisi de autoritatile sportive.

La CM U-17 *din Mexic, au fost depistati pozitiv peste 100 de jucatori de footbal din cauza prezentei unei substanţe interzise, clenbuterol, în carnea contaminata.

FIFA nu interzice folosirea suplimentelor alimentare, unele dintre acestea fiind foarte bune, dar atrage atentia ca unele dintre acestea pot contine substante interzise de FIFA.

1 comment:

  1. Eu am folosit pentru a slabi niste suplimente alimentare facute din plante ce se numesc Ultra Slim. Le-am luat de pe www.ultra-slim.ro si in 3 saptamani am dat jos 7 kg. Sunt foarte incantata de acest lucru/

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.